Gruzińska kuchnia to bogactwo tradycji, kultury oraz smaków. Poznając tajemnice Kaukazu zakochujemy się w nim, odtwarzamy regionalne dania oraz delektujemy się winem, prosto z gruzińskich winnic. Doradzamy jak sprawić, aby ten wyjątkowy smak zagościł w naszej kuchni.
Zróżnicowany klimat Gruzji sprawia, że tradycyjne potrawy różnią się sposobem przygotowania w każdym regionie. W zachodniej części kraju kuchnia jest mniej tłusta z racji na wpływ śródziemnomorskiego klimatu, a regionalne potrawy są wzbogacone o rosnące tam figi i oliwki oraz owoce granatu. Pozostałe rejony, o bardziej górzystym terenie, jedzą bardziej treściwie i mięsnie. Regionalna kuchnia to kulturowe połączenie warzyw i owoców, serów, mięs oraz przypraw. ?Najważniejsze jest jednak, aby było zdrowo i żeby dania dostarczały nam energii oraz składników odżywczych, dzięki którym nasz organizm będzie prawidłowo funkcjonował?- mówi David Gamtsemlidze, Gruzin i współwłaściciel restauracji Gaumarjos.
Proste rozwiązania
Najczęściej wybieraną przystawką jest popularne chaczapuri, czyli zapiekany, okrągły placek na bazie ciasta pszennego lub drożdżowego z dodatkiem serów, które przyjemnie rozpływają się w ustach. Często nazywany jest gruzińską pizzą, co wynika z prostoty dodatków oraz jego kształtu. Z Adżarii pochodzi inna odmiana o nazwie chaczapuri ? adżaruli, która w swoim łódeczkowatym kształcie zamyka serowe nadzienie z wylanym na wierzch jajkiem. Obie wersje podania chaczapuri są uznawane za najdoskonalszą formę gruzińskiej kuchni, która przypadnie do gustu dorosłym oraz młodszym smakoszom. Pan David Gamtsemlidze dodaje, że im ?prościej i prymitywniej?, tym lepszy jest smak potraw.
Zadbaj o szczegóły
Gruzińska kuchnia to również przyprawy i zioła. Mają one podkreślać i wydobywać aromat składników, więc muszą idealnie współgrać z potrawą, do której są dodawane. Pominięcie aromatycznych przypraw pozbawi nasze dania oczekiwanego efektu. Przystawki, bardziej bogate w smaku, takie jak roladki z bakłażana lub szpinakowe kulki, do których wykorzystujemy pastę z orzechów włoskich oraz gruzińskie przyprawy, są bardziej czasochłonne w przygotowaniu. Typową mieszankę stanowią suszone nasiona kolendry, kozieradka, czosnek, ostra papryka i sól. Przygotowując gruzińską przystawkę, nie można nie można zapomnieć o winie. Tradycja jego wytwarzania sięga 5000 lat doświadczenia, które nawet aktualnie nie jest zastąpione pracą maszyn. Smak pysznego chaczapuri wzbogaci białe, wytrawne wino Telavuri Marani. Jego lekko kwaskowy smak o świeżej, owocowojabłkowej nucie, podkreśli wytrawny smak przystawek na naszych stołach. ?Do dań mięsnych, takich jak szaszłyki, których tradycyjna nazwa to mcwadi, najlepiej będzie smakować czerwone wytrawne Saperavi, o wyraźnej nucie owoców wiśni i truskawki z pikantnym dodatkiem pieprzu i papryki? – radzi Vano Makhniashvili z firmy Marani 1915.
Przygotowując dania kuchni gruzińskiej warto zwrócić uwagę na wysokiej jakości produkty, przyprawy oraz zioła, aby móc w pełni delektować się tamtejszą tradycją i kulturą.
dostarczył infoWire.pl